Mi lesz a NER után?

Mi lesz a NER után?

Bűnök és erények

2019. február 11. - Mátraházi János

Egy sorozat, amiben történelmi folyamatok elemzésén keresztül próbálok eljutni a mai politika lehetséges következményeinek előre jelzéséhez.

4

Bűnök és erények

A hatalomgyakorlásnak az illiberális és unortodox módja az ellenfelekkel szemben kíméletlenséggel, a szociálisan elesettekkel szemben érzéketlenséggel, a barátokkal, üzlettársakkal, rokonokkal kapcsolatban pedig kivételezéssel, leplezetlenül érdemtelen támogatással társul, amit gátlástalan hazudozás, rendszerszintű törvényesített lopás egészít ki. A mai hatalomgyakorlók tízparancsolatából a ne lopj, ne hazudj, mások javait ne kívánd paragrafusok törölve vannak. Bort isznak és vizet prédikálnak, amikor a keresztény erkölcsre hivatkoznak, pedig igazságérzetük, értékrendjük jócskán eltávolodott ettől már. Ilyen kormányzati körülmények között a hatalomgyakorlás folyamán elkövethető valamennyi kodifikált bűntettet elkövették, aminek bizonyítása-ha eljön az ideje- kezdő ügyésznek sem fog gondot okozni. Elkövetett bűneik lajstroma bizonyára sok ezer oldalnyi vádiratot fog megtölteni. 

A következmények nagyon súlyosak és hosszú távú kihatásúak. Az élet elleni bűnök a néhány gyanús halálesettől, a beteg várólisták időpontját meg nem élteken át, a fenntartható fejlődéssel szembemenő döntések következtében egészségkárosodást elszenvedőkig terjed. Az erősen differenciálódó egészségügyi ellátás a felső tízezret leszámítva mindenkit károsít. Az oktatásban okozott károk csak egy nemzedéknyi idő alatt hozhatók helyre. A valaha Nobel díjasokat nevelő magyar oktatási rendszer eredményességben ma Európa utolsói közé tartozik és esélye sincs arra, hogy a mai kor igényeinek megfelelő minőségű és mennyiségű fiatalt képezzen ki. Nem készíti fel a társadalmat az egész életen át szükséges tanulás kor diktálta követelményére. Pedig tehetségben nincs hiány, de őket elpazaroljuk, nem biztosítjuk azt, hogy tudásuk és szorgalmuk saját nemzetük javát szolgálja. A gazdaság 2016-ra érte utol a válság előtti szintjét. Magunkhoz mérve mutatkozik érzékelhető haladás. De ha ezt összevetjük a más országokéval, akkor kiderül, hogy lemaradtunk. Olyan országok húztak el mellettünk, akik nem is olyan régen mögöttünk voltak. A legfájóbb a versenyképességünk hanyatlása. A kultúra az olyan időszakokban, amikor az elnyomás erős, a művészekben ébredő indulatok hatására fejlődik, de ennek mértéke csak később derül ki. A hivatalos kultúrát többnyire a megvett, vagy a megélhetéssel egzisztenciálisan zsarolt művészek képviselik, de a külföldön is elismertek őrizhetik függetlenségüket és nehéz őket itthon teljes mértékben elhallgattatni. A hatalom sugallt követelményeinek kicsit is ellentmondókat kirekesztéssel egzisztenciális ellehetetlenítéssel sújtják, a kulturális irányítást hűséges kinevezett művészek kezébe adják. A hatalom beletenyerelt a tudomány világába is. Hogy ez be fog következni, már akkor tudni lehetett, amikor az EU meghirdette, hogy következő pénzeső az innovációk területére fog hullani. Mivel innováció nincs tudományos kutatás nélkül, várható volt a NER nyomulása ezen a területen. A költségvetés által finanszírozott tudományos kutatások mélyponton vannak. Főleg a társadalomtudományok a gyanús tevékenységek a kormányzat szemében. Pedig korszakunk alapvető hibája az, hogy a reáltudományokban és a műszaki fejlesztés területén dolgozó sok-sok millió mérnök és tudós által elért korszakformáló eredményeket a néhány ezres társadalomkutató nem képes időben követni, és a fejlődés következtében keletkező iszonyatos feszültségekre megoldást találni. Teret adva ezzel messianisztikus kalandoroknak populista népámításra, és retrográd politikai irányzatok előretörésére. A fiatal kutatók külföldön keresik a lehetőségeket és szerencsére sokan meg is találják. Az itthon maradottak tevékenységére az egzisztenciális kiszolgáltatottság nyomja rá bélyegét. Igazán hasznos kutatások, fejlesztések a multinacionális cégeknél folynak, de ezek eredménye nem a magyar gazdaságot gyarapítja.

Az ország kettéosztottsága az életszínvonal erős differenciálódásán is megmutatkozik. Bár az átlag jövedelem köszönhetően az EU pénzeknek és a gazdasági konjunktúrának néhány éve szépen emelkedik, de nagyon sokan vannak az átlag alatt és kevesen a fölött. Nagyon széles a szegénységben élők száma, de a középréteg is napi anyagi gondok között él és nagy az egzisztenciális bizonytalanság is. A rendszer haszonélvezői az egykulcsos adózás révén magas nettó jövedelmet élvezők, gátlástalanul ügyeskedő vállalkozók, a hatalom által magas állami állásokhoz juttatottak és az egyszemélyi vezetőhöz szorosan kapcsolódók, akiknek persze lojalitásuk biztosítása végett némi fenyegetettséget is el kell viselniük.

Igen széles választói réteg a nyugdíjasok köre. Politikai viselkedésük szerint ugyanúgy megosztottak, mint a társadalom többi rétegei, de egzisztenciálisan nekik már kisebb a fenyegetettségük. Minden nyugdíjas mögött egy ledolgozott élet áll, és kényesek a megélhetésüket biztosító ellátásokra. A rendszer nem becsüli sokra őket, nem állította vissza a kapcsolatot a keresetek és a nyugdíjak emelkedése között, ami most a munkabérek kényszerű emelkedése következtében tűrhetetlen leszakadást eredményez.

A döntési rendszer tipikusan felülről vezérelt, tekintélyelvű, feudális vonásokat visszahozó, központosított autokrácia. A már demokratikusnak nem nevezhető testületek egyetlen feladata a felsőbb akarat közvetítése az alattvalóvá lefokozott polgárok felé, és a demokratikus látszat fenntartása. A felvilágosodott abszolutizmus korában az uralkodót tehetséges, képzett vezetők és tanácsadók vették körül, akik megpróbálták biztosítani korukban elérhető társadalmi haladást. A mai elhomályosult abszolutizmusban a hatalomból kikoptak a szakmai tekintéllyel bíró, magasan kvalifikált tanácsadók, és helyüket becsvágyó kalandorok, csak a népámításhoz és hatalombirtokláshoz értő pénzsóvár talpnyalók foglalták el. (Tisztelet a kivételnek!) Külföldön járva a magyar polgár már meggondolja, hogy leleplezze magyarságát, mert ezzel elnéző sajnálatnak, vagy méla megvetésnek teheti ki magát. Hírünk a világban ma olyan, mint a nyolcvanas években Romániáé volt. Más időben, máshol kevesebb bűnökért is megbuktak már kormányzatok. Nálunk a temérdek visszásság ellenére a kormányzat látszólag sziklaszilárd. Ez a magas szinten művelt hatalomtechnikák mellett, az EU-ban alapelv szabad munkaerő mozgás keretében létrejött, külföldi munkavállalás lehetőségének is betudható, hiszen akinek nem megfelelőek a hazai viszonyok, szabadon távozhat az országból. Ez a rendszer biztonsági szelepe. A rendszer működtetési módszere a tekintélyelv és a populizmus. A nép óhajaira és negatív ösztöneire építő, a valódi célokat elleplező, jobb és baloldali vonásokat egyaránt mutató hatalmi berendezkedés. Könnyű egyszerű populista félmondatokkal a népet félrevezetni, mert sosem lehet rákérdezni. Például az az állítás, hogy elődjük elvette a 13. havi nyugdíjat rögtön megkontrázható azzal, hogy az óta miért nem adták vissza.

Ez a kormányzat kitapinthatóan ellenszenvvel viselkedik a fővárossal szemben. Ez érthető is lenne abból a szempontból, hogy többnyire ifjú korukban vidékről fővárosi kollégiumokba költözött diákokból nőttek ki, és magukban hordozzák az ősi falu-város, vidék-főváros ellenérzést. De nézzük a számokat. A főváros és környéke kétmillió körüli lakosságával a GDP 44%-át termeli, a többit a közel nyolcmilliós vidék állítja elő úgy, hogy az összes autógyár és a nagy gyárak többsége vidéken van. Ha leszámítjuk az autógyáraknál dolgozókat, akkor a vidék nagyon kicsi termelékenységgel rendelkezik. Mivel a kormányzat a vidék színvonalát nem tudja emelni, inkább a főváros szintjét próbálja csökkenteni. És ez sikerült is nekik. Budapest pozíciói az EU-n belül jelentősen romlottak. Nem a vidéket próbálja felemelni, mert ez sokkal nagyobb erőfeszítést igényelne, inkább a fővárost sanyargatja. Persze Felcsút kivétel, az ottani stadionba a falu lakossága kétszer is beleférne, míg más falvakban az iskolai WC felújítására sincs pénz. Ez nem csoda, hiszen az ország sikeres vállalkozásai önként és dalolva öntik a faluba a TAO pénzeket. Mi ez, ha nem a hatalommal való visszaélés és befolyással való üzérkedés?

Az esélyegyenlőség megszüntetése a nemzet felemelkedésének legfőbb gátja. Ezek a mai vezetők elfelejtették, hogy honnan jöttek. A múlt rendszer és Soros György kikupálta őket, az iskolapadból a magas politika polcára emelkedtek, és ehhez foggal, körömmel ragaszkodnak, de közben mindent és mindenkit elárultak. Hasonló indíttatás mellett egy mai fiatal, ahogy ezt az egyszemélyi vezető egy óvatlan pillanatában be is vallotta, legfeljebb traktoros lehetne a falujában. És persze kocsmai hőbörgő. A kimagasló tehetségeket a társadalom alapítványok, egyházak, cégek és a külföldi környezet támogatása révén kiemeli ugyan, de a nemzeti felemelkedés most a tömeges kitörést igényelné, amire a megnyomorított oktatási rendszer alkalmatlan.

Az egyik legnagyobb bűn, amit ez a rendszer elkövet, az ország kirablása. Nem maga a lopás a nagy kár, hanem, hogy a lopott javak jelentős része nem válik itthon működő tőkévé, nem mozgatja a gazdaságot, hanem egy része kivándorol külföldre és elbújik. Nem véletlen, hogy ezek a gyanús vezetők rajonganak az alpesi levegőért, és a nemzetközileg hírhedt pénzmosók társaságát keresik. Pedig ez a nemzet nyomorultjain és infrastruktúráján megspórolt, felesleges építkezésekkel álcázott, elrekvirált pénzek és sarcok nagyon hiányoznak a gazdaságból. A másik nagy baj, hogy ezek a tőkévé vált pénzek nem a tudás, tehetség versenyében születtek, hanem az egyszemélyi vezető személyes érdeke, lojalitást igénylő kapcsolata hozta őket létre. Az ilyen kézbe került tőke nem hoz elég hozzáadott értéket, és ez versenyképességünket tovább csökkenti. Ha ez a kapcsolatrendszer megszűnik, a tőke elkezd elenyészni. Lásd a G-nap következményeit, pedig ott a tudásban és tehetségben sem volt hiány. Képzeljük el, hogy a felcsúti strómanmester lába alól kicsúszik a talaj, szerencsétlen azt se tudja, hogy hány vállalkozása van. A kisebbek is félhetnek, mert mohóságuk határtalan, a rendszer sápszedői megjelenhetnek bármely sikeres vállalkozónál, és visszautasíthatatlan ajánlatot tehetnek.

Az erkölcsi rombolás is mérhetetlen károkat okoz. Az arrogáns viselkedés, a mindent letagadás, a hazudozás, a szóba sem állás, a negatív ösztönökre építés, a lopás normává válása (tisztességes munkából nem lehet meggazdagodni, és „akinek nincs semmije az annyit is ér”), a pávatánc, a hazug propaganda kíméletlen szajkózása (lásd olimpiai közvetítések) óriási bizalmatlanságot ébreszt, és ilyen közhangulatban lebénul minden, egy boldogtalan, depressziós ország lettünk.

Külpolitikánk is egyszerűen szólva zavaros. Ismét a legjobb úton vagyunk afelé, hogy hazánk a nagyhatalmak terepasztalává, válság idején a hadak felvonulási terepévé váljon. Mint már annyiszor történelmünk során.

Működésük néhány vonása pozitívnak tekinthető. A szigorú költségvetési fegyelem (ami választás előtt azért fellazul), következetes betartatása követendő példa lehet, a közmunka bevezetése sem elvetendő, bár továbbgondolandó, hogy az elvezessen egy versenyszférában hasznosuló munkavégző képességhez. Az ellenőrizetlen migráció gyors fizikai megakadályozása zsigeri ráérzésből született, de ezzel elsősorban Európának tettünk szolgálatot a balkáni migráns útvonal elrekesztésével. Nagy érdem lenne a határozott, pontos végrehajtó apparátus működtetése, ha demokratikusan hozott döntések végrehajtását szolgálná. De most sokszor tanácsokra sem hallgató dilettáns egyszemélyi határozatokat visz végbe, és így csak a kártételt növeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://egynagyonigazsagosvalasztasirendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr3514619562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2019.02.11. 17:55:55

Ennyi unalmas ballib lózungot idefosni...

röf 2019.02.11. 17:57:41

"Ez a kormányzat kitapinthatóan ellenszenvvel viselkedik a fővárossal szemben."
Ez a hónap vicce.
A határozott névelőkön kívül nem értek egyet szinte semmivel...

szepipiktor 2019.02.11. 18:00:57

Szerintem nem az a lényeg, hogy mi lesz utána!
Hanem az, hogy mindazon pártok, politikusok, akik a korábbiakban szintén megosztották a nemzetet, szintén loptak-csaltak-hazudtak, akik szintén a saját kollaboránsaikat, médiájukat, újságíróikat hozták helyzetbe a BÜDÖS ÉLETBE ne kerülhessenek pozícióba.
Azaz elindulva az MSZMP/KISZ (munkásőrség, besúgók, BM-es funkcik) vonal mocskaival, közvetlenül a mai utódjaikal együtt, azaz mszp/dk soha ne dönthessenek semmiféle nezetet érintő kérdésben.
A gengszterváltók mai élősködőik, az volt mdf-es, kisgazda és szdsz-es maraványok se.
Aztán az lmp/momentum/jobbik csapatból is száműzni kell a hozzájuk csapódó aljadékokat.
Ha ezzel megvolnánk, a maradábyok mutassanak programot, alternatívát a ma már vészes gondjainkra.
Ha nem tudnak? (Ahogy napjainkban nem tudnak)
Akkor meg nem mindegy???????
Értem, hogy az ideológiai alapokon élők, mint az itteni bloggerek is, elfogadnák, ha a saját seggük jutna hatalomra, mert ma csupán az a gond, hogy másik segg van a trónon és azt más kollaboránsok nyalják.
.
Fél éve nem olvashattaim itt az indexen sem az "újságíróktól", sem a bérbloggerektől hiteles írást.
Kizárólag egyoldalú, lmp, momentum propaganda, esetleg a zöldi-féle posztkomcsi balos propaganda ömlik az arcunkba napi szinten.
OK, fideszes nincs, de jobbikos sincs.
És nincs a ma már 38%-os passzív/pártnélkülieknek hiteles, semleges írás.
Miközben üvöltik, hogy a fidesz korlátozza a médiát, hogy a média nem szabad, közben 99%-ban egyoldalú propaganda jelenhet itt meg.
Remélem ez az oldal sem jut országos "lefedettséghez", mert akkor érdemes elgondolkodni, mikor legyen tipli.
Ugyanis más sem szükéges a nemzet számára, hogy a NER után egy kommunista, bolsevik jellegű másik diktatúra legyen. Ja, most nem a párt, meg a kisz, most az aktivisták, ál-civel szervezetek, multikultiőrült közmopoliták fogják szétcéncálni a maradék országunkat.
És a fidesz nem zár be... A balosok meg ugye ezt alapból teszik, ismerjük a történelmet.

arabok balrol 2019.02.11. 18:02:02

Nekem inkabb az jutott eszembe az evertekelo plusz penzcunami utan, hogy hogy lesz meg 2022ben az 1/3 az ellenzeknek?

felucca02 2019.02.11. 18:06:09

Tűpontos látlelet, nincs mit hozzátenni. Külön erénye, hogy a kevés pozitívumot is leltározza.

Már alig várom, hogy megjelenjen Lenin, Éhesló, Kivlov, dunántúli gyerek,FCUK, és társai, és mivel cáfolni nem tudnak, majd fenyegetőznek egy sort. Külön öröm lesz Birka Szófiából, aki egymondatos bölcseletekben ad tudódítást majd az előrehaladt agyhalál állapotáról.

felucca02 2019.02.11. 18:09:48

@arabok balrol: Apám, azt a pénzcunamit elő is kell teremteni vakahonnan. Ez eddig csak egy ígéret, előteremteni úgy lehet, hogy máshonnan elveszel. Matek megy még?

felucca02 2019.02.11. 18:11:29

@szepipiktor: Miért nem olvasod el végre a momentum programját, ahelyett, hogy hajtogatod, hogy nincsen neki. Nem értem ezt a lustaságot!

Nancsibacsi 2019.02.11. 18:34:37

@felucca02: Mondjuk ha az Akadémiától elveszik, akkor azt a nép nagyrésze pont lesz.rja. És biztos költünk dolgozni nem akaró tudósokra évi 150 milliárdot.

arabok balrol 2019.02.11. 18:44:47

@felucca02: nyugi nem libbant kormany van, szoval nem az IMFtol lesz ra della

TSandor Toth 2019.02.11. 18:52:01

@felucca02: Én elolvastam! Nem kellett volna. Bla-bla-bla-bla és bla. Itt a link:program.momentum.hu/static/pdfs/momentum-program-2018.pdf
Olyan mint amikor egy 5 éves kisgyerek ír a Mikulásnak.
Jó szórakozást hozzá!

inteligencs elenzeki 2019.02.11. 18:54:10

@felucca02:

"Tűpontos látlelet, nincs mit hozzátenni. "

Hát ez tényleg tűpontos látlelet, az ellenzék szellemi állapotáról. Irreleváns kritikák sora.
Ezeknek a hibáknak nagy része egészen egyszerűen a keleteurópai félgyarmati státuszunknak köszönhető.
Ezeknek a javítására egyszerűen nincs mozgástér. Sem anyagi, sem (lévén hogy a kompetens munkaerő már kinn dolgozik nyugaton) szóval sem humán. Bárki is kerüljön kormányra.

Hogy mi lesz a NER után ? Természetesen káosz, és az európai mainstreem szervilis és pragmatikus szempontokat felülíró kiszolgálása. (Már ha a ballibsikre lesz bízva. ide sorolandó a momentum is) Amennyiben pedig a jobbik is teret kap az új kormányzásban, egyszerűen döntésképtelen kormányzat. Nyilván ezzel együtt az állam által felvett hitelek jelentős drágulása, és pénzromlás.

Mancilla Pectoralis 2019.02.11. 18:58:09

@teéjesenmindegy: Én pedig minden szavával egyetértek, pedig nem vagyok ballib.Viszont csípi a szemem a sok elsikkasztott adó és a nulla visszaforgatás. Remélem hamar kihullik az a réteg ami rájuk szavaz és egyszer jön egy olyan csoport ami nem széthúzni akarja az ország lakosságát és nem szétsikkasztani a vagyonunkat hanem építeni és fejleszteni.Tudom,álmodom.

felucca02 2019.02.11. 19:00:53

@Nancsibacsi: Véleményed megalapozottsága előtt le a kalappal. Szeretnéd úgy látni, hogy nem akarnak dolgozni, ezért aztán már így is kommunikálod. Látod, így terjednek a rémhírek. Honnan az infó, egyébként?

arabok balrol 2019.02.11. 19:00:56

@Mancilla Pectoralis: Mar nem kell sokat varni, Orban 2030ban atadja a vezetest a masodvonalbeli Fideszeseknek

persze ennel sokkal rosszabbul is jarhatunk

felucca02 2019.02.11. 19:02:04

@TSandor Toth: Tévedsz, nem olvastad el. Ezen kár is vitatkozni, Miért is tetted volna?

felucca02 2019.02.11. 19:03:48

@arabok balrol: Tudom, tudom. De honnan lesz?

arabok balrol 2019.02.11. 19:04:25

@Nancsibacsi: @felucca02:

Az akademia egy nagy intezmeny, nem fogjak beszantani, vagy 5000 ember dolgozik ott igy-ugy amugy.

Ebbol kb. 40en lazadtak fel, jellemzoen a human tudomany intezetbol, ezeket majd kirugjak, azt jonapot.

Az index majd hisztizik egy sort hogy vege a tudomanynak aztan 2 het mulva a kutyat nem erdekli a tema, ahogy a CEU esete is mutatja.

felucca02 2019.02.11. 19:06:17

@Comte de Gippaud: Igen, egészen biztosan nincsen arra mozgástér, hogy a kormányt mondjuk szakemberekkel töltsék fel és ne egyszemélyi döntés legyen mindenben. Teljesen igazad van, hogy én erre nem gondoltam! Nincsen arra sem mozgástér, hogy a kicsit eltérő véleményt képviselőket rögtön lekaraktergyilkolják. Valóban, nagyon szűkös lehet!

arabok balrol 2019.02.11. 19:06:26

@felucca02: A rendszervaltas ota elmult 30 evben 4 kormany alatt csokkent az adossag, az osszes tobbi alatt nott.

1 horn 2 orban 3 orban 4 orban

Ugyhogy kicsit erdekes azon izgulni, honnan lesz ra penz. Nem a te dolgod, ezert tartjuk a profikat.

felucca02 2019.02.11. 19:07:08

@arabok balrol: Az a baj, hogy fideszeseket is kirúgnak. Vagy azokat nem?

arabok balrol 2019.02.11. 19:08:17

@felucca02: Europa legmagasabb GDP novekedese a mienk, honnan szeretnel szakembereket hozatni?

Nem tokmind1 neked, hogy 1 szemely dont vagy 149? Nem az eredmeny a lenyeg?

teéjesenmindegy 2019.02.11. 19:16:44

@felucca02: "Apám, azt a pénzcunamit elő is kell teremteni vakahonnan. Ez eddig csak egy ígéret, előteremteni úgy lehet, hogy máshonnan elveszel. "
Na, és a momentum programja honnan vesz el? Ott megy a matek?

arabok balrol 2019.02.11. 19:17:05

@felucca02: mittomen

mindennap kirugnak embereket az orszagban, na es?

felucca02 2019.02.11. 19:20:19

@Hozzászólok: Kemény, mi?
Hihetetlen, hová sikerült hülyíteni a népet!

felucca02 2019.02.11. 19:21:30

@arabok balrol: Gondolod, hogy egy személy tud mindenben helyesen dönteni? A tapasztalat azt mutatja, hogy többen jobb döntéseket hoznak.

felucca02 2019.02.11. 19:22:58

@arabok balrol: És mik azok az intézkedések, melyeknek következtében Európa legmagasabb GDP-növekedése a miénk? Felvilágosítasz?

arabok balrol 2019.02.11. 19:23:27

@felucca02: nem tudsz olvasni?

Europa legmagasabb GDP novekedese a mienk, honnan szeretnel szakembereket hozatni?

Amig rendben mennek a dolgok, pont lefosom hanyan dontenek, meg ki dont kozugyekben.

felucca02 2019.02.11. 19:23:28

@MAXVAL bircaman közíró: Birka is befutott egy magvas bölcsességgel, Üdv!:)

arabok balrol 2019.02.11. 19:25:32

@felucca02: ki a tokomet erdeklik az intezkedesek? Engem az eredmeny erdekel.

A libbantak 6 havonta hirdettek intezkedescsomagokat, megis tonkrementek a picsaba, meg minden amihez hozzaertek (pl Nepszavbadsag)

arabok balrol 2019.02.11. 19:27:33

@felucca02: "A tapasztalat azt mutatja, hogy többen jobb döntéseket hoznak."

MIIIIVAN?

Milyen tapasztalat? Ha a libbant narrativat veszem, miszerint most egy szemely dont, akkor meg sok dontott, azt meg a leglibbantabbak se vitatjak, hogy most MINDEN jobb, mint 2010ben.

TSandor Toth 2019.02.11. 19:30:53

@felucca02: tudsz érvelni! De ügyes vagy, 5 évesen már tudsz írni!? Anyukád tanított meg rá? Nahát!

rallus 2019.02.11. 19:31:59

Végre egy tökéletes példa a jeremiádra! Gratulálok! Az a gyanúm, hogy kb. 20-30 évig lesz lehetőséged további stílusbravúrokra!

TSandor Toth 2019.02.11. 19:34:15

@arabok balrol: még a legkevésbé libbantak is vitatják. De ők ezt élvezik.

arabok balrol 2019.02.11. 19:37:27

@TSandor Toth: Ha erdemben vitatnak, nem lenne sorozatos 2/3

felucca02 2019.02.11. 20:03:02

@arabok balrol: Hm. Ti tényleg, ennyire határtalanul igénytelenek vagytok? Ezt egészen nehéz elhinni, magamtól azt mondanám, ilyen emberek nincsenek...

Larry Silverstein 2019.02.11. 20:05:10

Lippsik ugy nez ki POMPEO se cserelte le Zorbant.

Megint egy atombombaval kevesebb.

arabok balrol 2019.02.11. 20:06:20

@felucca02: ki ti? a valasztok?

annyira nem igenytelenek, hogy megvalasztastol kene tartania a lippsiknek

ho ho ho

felucca02 2019.02.11. 20:29:50

@Larry Silverstein: Kicsit aggódtatok?:)
Miért cserélte volna le?

gyászhuszár 2019.02.11. 23:30:31

Dugj egyet! Az jot fog tenni!

Kunhalmi Agnes 2019.02.11. 23:38:56

"„Az egyik legnagyobb bűn, amit ez a rendszer elkövet, az ország kirablása.“"

A legnagyobb bűn, hogy a menekültek támogatása helyett, akik egyuttal a népesedést is megoldanák, felesleges milliárdokat szornak el a magyar gyerek és családtámogatásra.

felucca02 2019.02.12. 06:13:37

@Kunhalmi Agnes : Te még a menekülteknél tartasz? Nem vagy lemaradva pár évvel?
süti beállítások módosítása